Eikenprocessierups

In de maanden mei, juni en juli kunnen we de eikenprocessierups tegenkomen. De eikenprocessierups heeft brandharen en als u daarmee in aanraking komt, kan dit zorgen voor irritatie van de huid, ogen en/of luchtwegen. Het beste advies dat wij u kunnen geven, is het contact met het beestje vermijden. Helaas zijn eikenproicessierupsen zich niet bewust van de 1,5 meter samenleving, dus mocht u wel contact hebben gehad dan kunt u het beste de huid goed afspoelen met lauwe water en verwijder met plakband de brandharen van uw huid. Ga niet wrijven of krabben! Voor enige verlichting kunt u een zalf of crème met menthol, aloë vera of calendula gebruiken. Dit is zonder recept bij de drogist of apotheek verkrijgbaar. De klachten gaan binnen 2 weken vanzelf over.

 

Wanneer moet u de huisarts bellen bij klachten door de eikenprocessierups?
Bel uw huisarts als u in de buurt bent geweest van eikenprocessierupsen én 1 of meer van de volgende dingen voor u kloppen: 

  1. U houdt veel jeuk, wat niet beter wordt met de adviezen.
  2. Uw ogen worden steeds roder en dikker en dit wordt niet beter door spoelen met lauw water. Soms blijft een brandhaar in het oog steken en geeft een ernstige oogontsteking.

Bel direct de huisarts of huisartsenpost als 1 of meer van de volgende dingen voor u kloppen:

  • U wordt ineens benauwd of u krijgt moeite met ademhalen. 
  • Uw oogleden, lippen, tong en/of keel worden steeds dikker.

Dit kan wijzen op een ernstige allergische reactie.

 

 

Voor meer informatie en/of adviezen zie www.thuisarts.nl< Terug
HZG Breda